Публичната дискусия „България в НАТО: стремежът към единство“
СОФИЯ, 29.04.2024  (Студентски клуб на политолога)

🗓 На 29.04. 2024 г., в зала 200 на Философски факултет на СУ, се проведе публична дискусия на тема “България в НАТО: стремежът към единство”. Тя беше второто събитие от поредицата в проекта “Изграждаме сигурност, насърчаваме единство, споделяме ценности: 20 години България в НАТО” под мотото “Ние сме НАТО”. Първото събитие беше организирано от студентско сдружение “Его Политико” и се проведе на 22.04.2024 г. в УНСС, под формата на кръгла маса на тема “Изграждане на сигурност”. Третата и последна дискусия се подготвя от клуб “Политически науки“ към НБУ и предстои да бъде проведена идния месец. Ще бъде на тема ”Споделените ценности на държавите членки на НАТО“.
🎯 Целите на проекта са да насърчи разбирането, интеграцията и доверието на българските общественост и младеж за дейността и ценностите на Алианса. Това са именно опазване на сигурността, солидарност и колективната отговорност.
👤 Гост-лектори на събитието бяха Елена Поптодорова, в качеството си на активен участник в създаването на политиките за приемане на България в НАТО и ЕС, и Йордан Божилов, експерт в сферата на сигурността и отбраната. Модератор на дискусията беше д-р Димитър Ганев.
🖊 Публиката имаше множество въпроси, които наложиха удължаване на предвиденото за дискусията време. Темите на интерес бяха свързани със сигурността в Черно море, Kонвенцията от Монтрьо, киберсигурността, войната на Русия в Украйна, връзките на България с останалите страни членки, както и бъдещето на Алианса.
Благодарим на всички участници за проявения интерес!